הצלחה מוכחת ביצירת איכות חיים בבתי אבות ודיור מוגן
איכות החיים בקרב בני הגיל השלישי נפגעת מסיבות רבות-
- כמות הולכת וגדלה של מחלות כרוניות מרובות ומגבלות תפקודיות בקרב קשישים.
- איכות החיים – דרכי הטיפול הרפואיות גם אם מטפלות/מקלות/מאזנות את מצבו הפיזי של הקשיש לא תמיד מתייחסות להשפעתו של הטיפול על מצבו המנטאלי.
- אבדנים יום יומיים – חברים, משפחה, יכולות, לפעמים אובדן הבית והסביבה המוכרת לטובת המוסד הציבורי. כל אלו מייצרים תחושת ערך ירודה, אובדן שייכות, מטרה ותקווה.185
- העדר כלים אשר יסייעו לצוות הסיעודי/הרפואי לברר את סדרי העדיפויות של המטופל בתפיסתו את איכות חייו.
- שחיקה (Burnout) ותשישות חמלה (Compassion Fatigue) של המטפל הנובעת מהעדר כלים אשר יסייעו לצוות הסיעודי/הרפואי בהתמודדות האישית שלהם עם מורכבות הטיפול (Self-care).
תכנית ‘מעלות’ של ארגון ‘גישה לחיים, מציעה מודל המושתת על דו”ח הלאומי Dying in America ועל מחקרים המוכיחים קשר ישיר בין תחושת איכות טובה לבין חוסן רוחני ונפשי בקרב חולים ובני הגיל השלישי. התכנית פועלת בבתי אבות בכל רחבי הארץ ובעלת הצלחה מוכחת בכל המוסדות בהן הושקה.
מטרות ושיטה
התוכנית מבקשת לקדם שיח מקצועי המושתת על משאביו הפנימיים של הקשיש במטרה להפיג את בדידותו הנפשית והרוחנית ולייצר משמעות, חוסן נפשי ואיכות חיים.
המודל מציב לצד הצוות המקצועי במוסד 'תומך איכות חיים' בעל הסמכה הן של גישה לחיים והן הכשרה בליווי רוחני. תפקידו לייצר שפה המבקשת להרחיב את גבולות משמעות החיים ואיכותם, להעצים את הקיום ולתת תקווה. במקביל מתקיימות סדנאות מקצועיות לצוותים המטפלים.
קהל מטרה
התומך פועל בשלושה מעגלים. במעגל הראשון – החולים והקשישים- התומך מקיים שיחות אישיות, מפיג את בדידותם, עוסק בסוגיות של תקווה, שייכות ומשמעות החיים.
במסגרת המעגל השני, יוצר התומך קשר עם בני המשפחה ששגרת חייהם השתנתה ומעניק להם כלים להתמודדות ולהעצמה באמצעות סדנאות.
במעגל השלישי – הצוות הרפואי והפרא-רפואי. אנשי המקצוע של גישה לחיים מקיימים סדנאות להתמודדות עם תשישות חמלה ושחיקה ובכך מביאים להגברת אפקטיביות ולהעצמת הקשר מטופל-מטפל.
פידבקים
- למעלה מ 40% מהצוות המטפל במוסד לוקח חלק פעיל במפגשי ההעשרה
- 94% חשים שהתומך מוסיף אנושיות חום ואכפתיות לתהליכי הטיפול והסיעוד במוסד
אנשי הצוות המטפל התבקשו לדרג מ 1-5 את ההיגדים הבאים: 1 לא מסכים כלל 5 מסכים מאד:
- אני חש/ה שינוי התנהגותי חיובי בקרב הדיירים– 4.5
- אני חש/ה שינוי במצב הרוח בחלק מהדיירים 4.6
- אני חש/ה בחלק מהדיירים שינוי חברתי 4.3
- אני מרגיש/ה כאיש/ת מקצוע שהתוכנית מסייעת לי ומלמדת אותי כלים חדשים בתפקודי במוסד – 4.5