מה היא איכות חיים ?
איכות חייו של האדם הקשיש/ חולה הנה סובייקטיבית דינמית, מתפתחת ומורכבת מחמישה משתנים התלויים האחד בשני:
עובדות החיים – סטאטוס בריאותי/גיל ומעגלי החיים הסובבים אותו: מצב כלכלי, משפחתי וכדו'.
כלל המשאבים הפנימיים העומדים לרשותו של אדם בבואו להתמודד עם עובדות חייו קרי; רווחה רוחנית, רווחה חברתית ורווחה נפשית – ערכים, הכלה, משמעות ותרומה (לעצמו, למשפחה, לחברה), תחושת שייכות (למשפחה, לקהילה), מטרה, זהות, פחדים, תקוות ועוד.
מודעות ומסוגלות – עד כמה אדם הקשיש/חולה מסוגל לחבר את המשאבים החיוביים העומדים לרשותו לעשיה וחשיבה שתאפשר לו לשלוט/לבחור את איכות חייו.
בתקופת הגיל השלישי ובעת מחלה, חיזוק כלל המשאבים הפנימיים ומסוגלותו של האדם לשלוט ולבחור את דרך חייו משפיעה גם על מצבו האובייקטיבי ומשפרת את איכות חייו גם אם פתיל חייו קצר וקצוב.
מה זה ליווי רוחני?
ליווי רוחני הנו כלי המסייע לרווחתו הנפשית, חברתית ורוחנית של האדם. מטרתו לסייע לאדם לגלות את המשאבים הרוחניים הפנימיים שלו, להתחבר אליהם וללמוד להשתמש בהם באופן שיעזור לו לספק יותר עושר פנימי, שמחה ובריאות נפשית ורוחנית לחייו. ליווי רוחני מחזק את מקורות המשמעות, תקווה וחוסן ועוזר להתמודד עם רגשות קשים הכוללים: אשמה, בושה, חרדה, פחד, כעס, חוסר השלמה, בדידות, ייאוש, חוסר אונים ,חוסר תקווה וכו'.
היכן התפתח התחום?
רוח האדם היא חלק אינטגרלי של הבנת איכות החיים כבריאות פיזית נפשית ורוחנית. עיסוק התמיכה ברווחתו הנפשית, רוחנית וחברתית (wellbeing) של האדם במשבר, חולי, זקנה ואובדן התבססה בחמשת העשורים האחרונים בארה"ב ובמספר מדינות במערב אירופה, המלווה הרוחני הוא חלק מהצוות המטפל בחולים. בארה"ב לדוגמה, פועלים כ 2,600- מלווים רוחניים בבתי חולים, בשירותים הפליאטיביים הניתנים באשפוז ובקהילה, בבתי חולים פסיכיאטרים ובמוסדות לטיפול ממושך. הליווי הרוחני בדרך כלל נלמד שם כהתמחות בתואר שני במקצועות הטיפול.
ליווי רוחני ישראלי
בישראל העיסוק בליווי חולים, זקנים ואנשים בסוף חייהם עדיין נמצא בהתפתחות. המלווים העוברים את הכשרתם בארץ עושים זאת על סמך "מסמך קריטריונים" שעוצב על בסיס תכנית ההכשרה אמריקאית CPE (Clinical Pastoral Education) עם זאת, חשוב לציין שהתוכנית עברה הסבה כך שתתאים לתפיסה ישראלית, בינתרבותית המכבדת את שלל גווני ותרבויות האוכלוסייה הקיימים בישראל ומכוונת לתפיסה אוניברסאלית ולא דתית. המקצוע הובא ארצה בתמיכה של NAJС (National Association of Jewish Chaplains), ג'וינט אשל ופדרציית ניו יורק (UJA Federation of New York).
על מנת להיות מלווה רוחני מוסמך בישראל יש לעבור הכשרה של 800 שעות עיוניות ומעשיות. בסוף התהליך יש לעבור ועדת הסמכה מקצועית.
למי מתאים ליווי רוחני?
ליווי רוחני מתאים לכל אדם העובר משבר בחיים, מחלה, זקנה או קרבה לסוף החיים. דווקא במצבי משבר האדם שואל שאלות משמעות ומפנה את מבטו פנימה. דווקא ברגעים אלו מלווה רוחני יכול לסייע לאדם לראות את העולם הפנימי כמשאב משמעותי בעל ערך עצום שיכול לסייע לו במסע האישי.
מה ההבדל בין ליווי רוחני לטיפול?
המלווה הרוחני עוסק בתחומים הקלאסיים של הליווי ולא בתחליף לטיפול מכל סוג שהוא.
ישנה חפיפה בין תחום ליווי רוחני וטיפול פסיכולוגי. שני התחומים חולקים ביניהם כלים משותפים כגון: הקשבה, נוכחות, מודעות, השלכות, אמפתיה, שיקוף, בניית נרטיב. יחד עם זאת, קיימים הבדלים מהותיים בין שני התחומים בהתייחסות למרכיבים של המפגש הדיאלוגי. המטרות של שני התחומים שונות – בטיפול יש אג'נדה הבנויה על אבחון ותפיסות מוסכמות באשר ל-מה היא בריאות נפשית ופתולוגיה. בליווי רוחני המטרה היא המפגש עצמו כאן ועכשיו ויצירת קשר עם המלווה בדרך כלל בדיאלוג, המיועד לפגוש ולהרחיב את המימד הרוחני האישי של האדם.
בכל פעילותנו משולבת התמיכה הרוחני ככלי לצד כלים טיפוליים אחרים כגון פסיכוטרפיה, טיפול קליני, ריפוי באומנות, פסיכולוגיה ועוד.